„Икономист”: Косово ще обяви независимост
„Икономист”: Косово ще обяви независимост / netinfo

Косово ще обяви едностранно своята независимост, след като Съветът за сигурност на ООН приеме новата резолюцията, в която няма да се споменава думата "независимост". Това пише в днешния си брой авторитетното британско списание „Икономист”.

Според изданието специалният пратеник за Косово Марти Ахтисаари ще направи своето предложение за статута на сръбската провинция веднага след изборите в Сърбия. Ахтисаари ще предложи Косово да получи независимост, но с ограничен суверенитет и да бъде назначен международен цивилен администратор с големи правомощия.

В същото време Русия и западните държави ще трябва да постигнат съгласие около резолюцията на ООН за Косово, която ще трябва да бъде приета от Съвета за сигурност на световната организация, пише списанието.

Според „Икономист” в резолюцията на ООН няма да се споменава думата "независимост". След приемането на резолюцията косовският парламент едностранно ще обяви независимост на областта, която ще бъде призната от много държави по света, пише още изданието.

Косовските албанци ще бъдат доволни от развитието на нещата, но ще трябва да приемат факта, че в северната част на Косово няма да приеме независимостта и ще бъде зависима от Сърбия, пише още „Икономист”.

Изданието смята, че спирането на независимостта ще доведе до насилие от една страна, а от друга провъзгласяването на независимостта ще има две отрицателни последствия: първо, в Сърбия ще се увеличат националистическите прояви и второ, това ще бъде прецедент, който ще позволи на лидерите в Република Сръбска и в Босна и Херцеговина да поставят въпроса за това и те, както Косово, да обявят независимост.