Икономист: Брюксел удря България
Икономист: Брюксел удря България / снимкa: БГНЕС

Първо ги заплашиха с пръст, след това ги плеснаха през ръцете, а сега им спират и джобните пари, пише в най-новия си брой британското списание "Икономист" в коментар, озаглавен "Брюксел удря България: Още санкции на ЕС, най-сетне, заради корупцията в България". Европейският съюз вече замрази близо един милион евро от фондове, контролирани от български политици, на които повече няма вяра.

А сега в доклада си, който трябва да бъде представен на 23 юли, ЕС подчертава, че България вероятно ще бъде принудена въобще да се откаже от доста голяма сума пари. Става дума за стотици милиони евро, предоставени по различни програми, още преди България да се присъедини към ЕС през януари 2007 г., посочва "Икономист". Общата сума на парите, които ще трябва да се върнат, може да достигне 782 милиона евро, твърди български дипломат, цитиран от списанието. Това е достатъчно, за да предизвика реакция дори у българското правителство, което досега не пропусна нито една възможност да поднесе разочарования на служителите в ЕС и на европейските си съседи, които искат страната на навакса 50-те години загубено развитие под комунистическото управление.

В доклада се подчертава с остри думи, че страната няма политическа воля да се справи с измамите и корупцията при разпределяне на европейските фондове. Документът изтъква тесните връзки между водещи български политически фигури и компании, които са се облагодетелствали от търгове на проекти, финансирани от ЕС. Най-силното оръжие на Комисията е предпазна клауза, според която решенията на българските съдилища вече няма да се признават автоматично в други страни членки. Но поне засега този "инструмент" остава в чекмеджето, посочва "Икономист".