/ iStock/Getty Images
Японският премиер Шиндзо Абе обяви стимулиращи мерки в размер на 120 милиарда долара, за да помогне на третата по големина икономика в света да преодолее последствията от последните природни бедствия в страната.

Пакетът има за цел също така да помогне на нацията да облекчи въздействието от увеличението на данъците от миналия месец и да оцелее при потенциално икономическо забавяне след олимпийския бум.

Япония купува остров, на който да тренират американски военни летци

"Ще въведем дръзка фискална политика на стойност 13 трилиона йени (120 милиарда долара)", каза Абе пред министрите и партийните лидери. „Създадохме мощен пакет от политики."
Пакетът, който се очаква да бъде одобрен на заседание на кабинета по-късно през деня, възлиза на около 26 трилиона йени, ако се отчитат разходите от частния сектор.

Според плана правителството ще изразходва около 6 трилиона йени за публични инвестиции, след като серия от природни бедствия - включително убиецът-тайфун „Хагибис“ - причиниха огромни щети на инфраструктурата на страната, съобщават местните медии.

В икономиката на Япония се наблюдава разширяване, отчасти заради силното търсене, свързано с подготовката за Олимпиадата, която ще започне през юли следващата година. Някои анализатори предупредиха, че страната може да претърпи спад в олимпийския период.

Шиндзо Абе стана най-дълго управлявалият политически лидер на Япония

Пакетът има за цел също така да облекчи въздействието на увеличението на данъка върху потреблението до 10% от 8% от 1 октомври и да помогне на японските фирми да се подготвят за забавяне на световната икономика поради търговския спор между САЩ и Китай.

Пазарът в Токио приветства пакета.

Но Юсуке Шимода, икономист от Японския изследователски институт, предупреди въздействието на пакета да бъде „ограничено“.

„Пакетът вероятно ще засили свързаните с инфраструктурата предприятия, но е малко вероятно да помогне за реформирането на икономиката в страната с бавен растеж“, каза Шимода.

Пакетът ще включва и правителствени мерки за подпомагане на разширяването на износа на селскостопански продукти, тъй като двустранното търговско споразумение между Токио и Вашингтон трябва да влезе в сила през следващата година.

Наред с другите стъпки правителството ще помогне с осигуряването на работа за хората на 30 и 40 години.
БГНЕС