И президентът на Русия Путин попада под санкциите срещу руския спорт
И президентът на Русия Путин попада под санкциите срещу руския спорт / Gulliver/Getty Images
Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана публикува текста на решението по спора между Световната антидопингова агенция (WADA) и Руската антидопингова агенция (RUSADA). По-рано беше съобщено, че съдът е забранил на руските спортисти да се състезават под знамето на страната до 2022 г. включително, а на служители да присъстват на Олимпийските игри и Параолимпийските игри. Сега се оказва, че забраната се отнася за Владимир Путин и други висши руски лидери, пише „Московский Комсомолец“.

​​​​​​​

Санкциите, одобрени от CAS, обхващат президента, министър-председателя, вицепремиерите на Русия, членовете на Федералното събрание на Руската федерация, ръководителите и заместник-ръководителите на федералните служби и ведомства, център за спортно обучение, както и всички лица, работещи в администрацията на президента на Русия и в Следствения комитет на Руската федерация.

Ако обаче членовете на руското правителство са членове на МОК или МПК, това правило не се отнася за тях. Също така ръководителят на държавата, в която се провежда състезанието, има право лично да покани член на руското правителство да присъства на събитието.

Ръководителят на Руския олимпийски комитет (РПЦ) Станислав Поздняков нарече забраната на руските държавни служители да присъстват на игрите за неприемлива.

"Решението директно посочва президента на Руската федерация. Не мога да си представя, че арбитрите подкрепят решението за разширяване на тези мерки до държавния глава на суверенна държава", каза той.

На свой ред министърът на спорта на Русия Олег Матицин заяви, че съжалява за това решение. „Най-малкото е неправилно разпространяването на санкциите върху държавните служители“, каза той.

Източник: „Фокус“