Спорадични стълкновения избухваха и днес в Хонконг между демонстрантите и полицията за борба с безредиците след ожесточените сблъсъци вчера, които прокитайската местна власт осъди, обвинявайки "безотговорните и егоистични метежници", че са провалили коледните празници на съгражданите си, предаде Франс прес.

Хонконг ще бъде без заря на Нова година заради нестихващите протести

"Подобни незаконни действия не само нарушиха празничната атмосфера, но и причиниха щети на местната търговия", заяви днес в акаунта си във Фейсбук ръководителката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам. Тя предупреди, че правителството ще направи всичко възможно за опазване на реда и законността и за възстановяване на спокойствието, посочва ДПА.
 

Gulliver/Getty ImagesВ квартал Мон Кок, предпочитано място за пазаруване и арена на чести сблъсъци в последните шест месеца, полицията използва масирано сълзотворен газ, за да разгони множеството, което атакуваше полицаите, съобщи кореспондент на АФП.

Горчичен газ също е бил използван в най-малко два мола при стълкновения между полицията и демонстрантите. Арестувани са голям брой протестиращи младежи, част от тях - от цивилни полицаи, смесили се с тълпата. Все пак днешните сблъсъци не са били толкова остри като вчерашните.
БТА