/ ThinkStock/Getty Images
Македония също ще изгони руски дипломат заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. От руското посолство в Скопие заявиха, че цялата отговорност за случващото се ще носят македонските власти.

САЩ, Канада и 14 европейски държави гонят руски дипломати

„Министерството на външните работи, в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори от ЕС и НАТО и в солидарност с Великобритания, реши да изгони един дипломат на Руската Федерация в Република Македония заради случая Скрипал“, се казва в изявлението на македонското външнополитическо ведомство.

Путин решава как да отговори на изгонването на руски дипломати

От там посочват, че действията на Скопие са в синхрон с член 9 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Македонското Министерство на външните работи подчертава, че използването на химическо оръжие за военни цели противоречи на международното право и това оказва влияние върху сигурността на всички страни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви вчера във Варна, че 14 страни-членки ще изгонят руски дипломати. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще вземе мерки за всяка страна, която гони руски дипломати.

Медиите по света коментират решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати

В специално изявление британският посланик в Република Македония Чарълз Гарет изрази удовлетворението си от действията на македонското министерство на външните работи.
БТА