Камерън Банкрофт
Камерън Банкрофт / БГНЕС
По време на двубоя в Кейптаун между Австралия и Южна Африка камерите уловиха австралийския играч Камерън Банкрофт да вади жълта лепенка от джоба си и да я търка скришом в топката, за да я направи по-лепката
Хванаха в измама националния отбор по крикет на Австралия
96755
Хванаха в измама националния отбор по крикет на Австралия
  • Хванаха в измама националния отбор по крикет на Австралия
Национална криза разтърси Австралия, след като националният отбор по крикет бе публично заловен да мами. Скандалът избухна тази събота, след като по време на мача срещу Южна Африка австралийският играч Камерън Банкрофт бе уловен от камерите да се опитва да подправи топката. Впоследствие стана ясно, че за измамата е знаело цялото ръководство на отбора, а капитанът и заместникът му се оттеглиха. Скандалът донесе вълна от недоволство и разочарование сред цялата нация, а висши държавници, включително и премиерът, го определиха като „тъжен ден за австралийския спорт”.
 
По време на двубоя в Кейптаун между Австралия и Южна Африка тази събота камерите уловиха австралийския играч Камерън Банкрофт да вади жълта лепенка от джоба си и да я търка скришом в топката, за да я направи по-лепката. Впоследствие Банкрофт се усеща, че може да е уловен и прави не особено дискретен опит да прибере лепенката в гащите си.
 
Още на следващия ден Банкрофт и капитанът на отбора Стив Смит свикаха пресконференция, на която признаха, че е имало план за подправяне на топката и за него е знаел целият отбор. Смит обеща подобен случай да не се повтори, докато е капитан, но малко по-късно през деня обяви, че се оттегля.
 
„Да, ръководството на отбора знаеше за това. Говорихме за това на обяд и не съм горд със случилото се. Няма нищо общо с духа на играта. Почтеността на мен, на отбора, на ръководството е поставена под въпрос и то с право. Не беше правилно, със сигурност не беше правилно и няма да се случи отново, докато съм капитан. Мога да ви го обещая", каза той.

Камерън Банкрофт крикет
БГНЕС


Новината разтърси из основи цялата австралийска нация, където крикетът е издигнат в култ, а на професионалните спортисти се гледа като на живи легенди. Чувствата в социалните мрежи през почти всички етапи на скръбта – отричане, гняв, пазарене, депресия, а от новината потресе дори хората, които не се интересуват от спорт. Професорът от университета Дийкин Дейвид Шийбъри заяви за BBC, че ще са нужни години, за да може Австралия да възстанови международния си имидж.
 
„Отборът представя Австралия и нашия интерес към спорта и победата. За цялата нация е важно тимът да се справя добре. В общи линии капитанът на отбора е считан за вторият най-важен човек в държавата след министър-председателя”, посочи Шийбъри.
 
Самият министър-председател Малкълм Търнбул също заяви, че е шокиран: “Всички се събудихме тази сутрин шокирани и горчиво разочаровани от новините от Южна Африка. Направо не е за вярване, че австралийският отбор по крикет е хванат в измама. В крайна сметка нашите играчи са модел за подражание, а крикетът е синоним на феърплей. Как може нашият отбор да участва в такава измама?!”
 
До момента капитанът и заместникът му заявиха, че се оттеглят от отбора. От отбора до момента отричат измамата да е опитана и друг път. Австралийската крикет федерация обаче вече започна вътрешно разследване.