/ Guliver/Getty Images
Холандия отказва да удовлетвори иска на Анкара да й бъдат върнати турските офицери, които поискаха политическо убежище и им предоставя временен престой от 18 месеца, предаде кореспондентът на БГНЕС.

През това време холандското министерство на сигурността и правосъдието ще разгледа исканията на турските офицери и семействата им за политическо убежище в страната, и ще реши съдбата им. Анкара изпрати иск до холандското правителство с настояване в рамките на три месеца от януари т.г. издирваните НАТО-вски военнослужещи да бъдат предадени обратно на Турция с уверението, че няма да им бъде отнето турското гражданство.

Турция поиска от 16 държави, сред които България да екстрадират привърженици на Гюлен

Офицерите отказаха да се върнат още след опита за преврат от 15 юли м.г. и в молбите за убежище посочиха, че няма никакви гаранции за справедлив процес срещу тях в родната им страна, съобщава BBC Turk, като се позовава на публикация във водещия холандски всекидневник NRC. В текста обаче не се посочва броят на турските военни, отказващи да се завърнат в Турция, но се акцентира на категоричното решение на Хага, което със сигурност ще предизвика възмущението на Анкара.
БГНЕС