Хиляди шиити протестираха в столицата на Бахрейн след убийството на демонстрант
Хиляди шиити протестираха в столицата на Бахрейн след убийството на демонстрант / снимка: Reuters

Хиляди шиити се стекоха в столицата на Бахрейн, разгневени от убийството на мъж, който бе прострелян смъртоносно при сблъсъци между полицията и участници в погребението на друг демонстрант, предаде Ройтерс. „Народът иска смяна на режима!” скандираха протестиращите, вдъхновени от протестите, които свалиха управниците на Тунис и Египет.

Новите сблъсъци избухнаха днес, когато около 2000 шиити се събраха пред болница в центъра на Манама, за да придружат 22-годишния Али Мушайма към родната му къща за ритуално измиване на тялото му преди погребението. Младият шиит бе убит вчера при сблъсъци между протестиращи и полицията в две шиитски села.

Органите на реда разпръснаха тълпата в Манама със сълзотворен газ и стреляха с едри сачми. Източници от болницата по-късно заявиха, че 31-годишен мъж е починал от огнестрелни рани.

Насилието след вчерашния „Ден на гнева” вещае нови сблъсъци между шиитското мнозинство в Бехрейн и сунитските сили за сигурност, подкрепяни от управляващата династия Ал Халифа. Главният шиитски опозиционен блок Уефак, който обвинява емира на Бахрейн - Хамад бин Иса ал Халифа в дискриминация и пренебрегване на шиитите, напусна парламента в знак на протест, посочва БТА.

В реч по телевизията емирът изказа съболезнованията си на семействата на „загиналите двама наши скъпи синове” и заяви, че специална комисия ще разследва убийствата.

Според анализаторите разрастването на протестите в Бахрейн, който е база на Пети американски флот и регионален банков център, може да окуражи маргинализираните шиити в съседна Саудитска Арабия също да излязат на улицата, за да поискат повече права и по-добри икономически перспективи.