В Белград бе проведен нов, 20-ти съботен протест на опозицията под надслов "Един на пет милиона - всички като един", на който беше представен експертният преговарящ екип с правителството. След това се проведе шествие на хиляди граждани от Теразийската чешма с мотото "Срещу изборната измама".

БГНЕС

Както обяви опозиционният Съюз за Сърбия (ОСС), протестът се провежда, защото сръбският президент Александър Вучич "отхвърля исканията на опозицията" за диалог относно свободата на медиите и условията за провеждане на свободни и честни избори.

Опозицията в Сърбия: Вучич иска гражданска война

В началото на протеста актьорът и член на Демократическата партия (ДП) Бранислав Лечич от името на поддръжниците на "Споразумение с народа" каза, че "екип от експерти, безпартийни личности, които са били подготвени със своите знания, опит и експертност, са готови да представят план по трите най-важни теми, които са "лостовете на диктатурата на Вучич" и кризата, в която се намира Сърбия. "Това са цензурираните медии, злоупотребата с регулаторния орган за електронни медии и нечестните избори, които разчитат на купуването на гласове, изнудването и насилието над гражданите на Сърбия", поясни той.

БГНЕС

"Тези три пункта са от съществено значение. (Вучич) вчера каза, че е готов да има диалог, сякаш може да има диалог с безскрупулните. Ето ви шанс без ултиматум! Ние предлагаме и определихме професионалисти за диалог", каза Лечич.

Провежда се най-големият антиправителствен протест в Белград

Преговарящият екип се състои от преподаватели от Факултета по политически науки Чедомир Чъпич и Снежана Миливоевич, доцентът от същия факултет Душан Вучичевич, професорът по политология Йованка Матич, политолога Бобан Стоянович, директорът Сърджан Драгоевич и журналистите Вукасин Обрадович и Зоран Гаврилович.

БГНЕС

В диалога ще участват и Независимата асоциация на журналистите на Сърбия (НУНС) и Асоциацията на независимите електронни медии. Лечич подчерта, че Сърбия е в дълбока политическа криза, и Вучич е отговорен за това.

През февруари хиляди протестираха в Сърбия срещу президента Вучич

БГНЕС

"Ние няма да се оттеглим, пред кого да отстъпим - пред предателство, лъжи, нарушение на Конституцията и унижение? Продължаваме с протеста и този протест ще продължи, уверявам ви, до победата... Вие продължавайте да идвате, докато тази събота не стане единствената събота за всички времена. Нашата събота на свободата ще победи, казвам ти го Вучич", заяви Лечич.
БГНЕС