/ Gettyimages.com
Десетки хиляди деца в Етиопия страдат от "най-смъртоносната" форма на недохранване, тъй като източната и южната част на страната са опустошени от продължителна суша, съобщи британската благотворителна организация "Спасете децата".

Четири последователни дъждовни сезона в Африканския рог се провалиха, като се очаква и петият да бъде лош, което доведе до най-тежката суша от 40 години насам и до голяма криза на глада, обхванала Кения, Сомалия и Етиопия.

Повече от един милион души се нуждаят от спешна хранителна помощ в етиопските региони Оромия, SNNP (Южни нации, националности и народи), Сомалия и Югозапад, се казва в изявление на благотворителната организация.

"Около 185 000 деца страдат в момента от най-смъртоносната форма на недохранване", се казва в съобщението.

"Децата - особено малките, понасят основната тежест на мъчителната и многостранна криза в Етиопия", заяви Ксавие Жубер, директор на благотворителната организация в Етиопия.

"Продължителната, разширяваща се и изтощителна суша подкопава тяхната устойчивост, която вече е изчерпана от изтощителен конфликт и двугодишна пандемия от Covid-19", добави той.

Според организацията "Спасете децата" през изминалата година недохранването в Сомалия - един от най-засегнатите региони, е скочило с 64%.

През същия период са регистрирани над 50 000 случая на тежко остро недохранване, което изисква спешно лечение, за да се предотврати смърт, съобщи организацията. Голяма част от пастирската номадска общност в региона е "на ръба на глада", като семействата съобщават, че "много деца се хранят само веднъж на ден".

Рекордната суша е засегнала около 8,1 млн. души във втората по население африканска държава, която страда и от последиците на 19-месечния конфликт в северната част на страната.

Около 30 милиона души или една четвърт от населението на Етиопия се нуждаят от хуманитарна помощ, съобщиха от "Спасете децата".

Недостатъчните валежи са унищожили реколтата, убили са добитъка и са принудили огромен брой хора да напуснат домовете си в търсене на храна и вода в Кения, Сомалия и Етиопия.

Тежките условия се влошават и от конфликта в Украйна, който допринесе за рязкото повишаване на цените на храните и горивата.

Междувременно хуманитарната помощ страда от липса на средства, като призивът на Световната продоволствена програма на ООН от февруари събра по-малко от 4% от необходимите финансови средства.

Източна Африка преживя ужасяваща суша през 2017 г., но ранните хуманитарни действия предотвратиха глад в Сомалия.

Когато през 2011 г. страната беше засегната от глад, 260 000 души - половината от които деца на възраст под шест години, починаха от глад или свързани с него разстройства.

Експертите твърдят, че екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-интензивни поради изменението на климата.
БГНЕС