Очаква се днес по улиците на третия по големина американски град Чикаго да излязат десетки хиляди хора, възмутени от избирането на Брет Кавано за член на Върховния съд на САЩ, въпреки обвиненията срещу него в сексуални посегателства, предаде АФП.

Сенатът на САЩ утвърди Брет Кавано за съдия във Върховния съд

В навечерието на междинните избори в САЩ в началото на ноември демонстрантите ще протестират срещу насочената срещу жените политика на администрацията на президента Доналд Тръмп. "Нашата общност има смелост да започне да отхвърля чрез гласуване политици, които пренебрегват, презират или не уважават жените", обявиха в изявление организаторите на похода за жените в Чикаго.
 

Gulliver/Getty Images


"С утвърждаването на Брет Кавано", консервативен магистрат, подкрепен от сенаторите републиканци по време на напрегнат политически сблъсък, "жени в цялата страна призоваха за демонстрации, за да изразят недоволството си от назначаването му на един от най-влиятелните постове в нашата страна", пишат организаторите. Подобни масови прояви през този месец ще има и в други щати, някои от които са традиционно републикански като Тексас, Джорджия и Южна Каролина.

Тръмп иска пълно разследване от ФБР на обвиненията срещу Кавано

Участниците в похода за правата на жените в Чикаго ще бъдат поканени да пуснат бюлетина в урните, тъй като в Илинойс е разрешено на избирателите да гласуват предварително, ако няма да могат да упражнят правото си на вот в деня на изборите 6 ноември.

Кандидат за Върховния съд на САЩ отрича обвинения в сексуално посегателство

"Жените са много недоволни от утвърждаването на Кавано и са решени да гласуват", подчерта Харлин Елин, говорителка на "Похода на жените в Чикаго".
БТА