Сенатът на САЩ утвърди вчера номинирания от президента Доналд Тръмп юрист Брет Кавано за съдия във Върховния съд, съобщи Ройтерс.

Контролираният от републиканците Сенат подкрепи кандидатурата на Кавано с 50 гласа за и 48 против след продължила три седмици политическа буря. Процедурата по утвърждаването протече хаотично заради обвиненията в сексуални посегателства срещу магистрата. Утвърждаването на Кавано, който категорично отхвърля тези обвинения, е важна политическа победа за президента Доналд Тръмп. То ще направи малцинство съдиите прогресисти в най-висшата инстанция на американското правосъдие, отбеляза АФП.

Стотици излязоха на протести срещу назначението на Кавано (СНИМКИ)

"Аплодирам и поздравявам Сената на САЩ, че утвърди нашия СТРАХОТЕН КАНДИДАТ, съдия Брет Кавано, за Върховния съд на САЩ", написа в Twitter Доналд Тръмп. Американският президент добави, че по-късно ще подпише документа за неговото назначаване и той официално ще положи клетва за встъпване в длъжност.
 
Тръмп иска пълно разследване от ФБР на обвиненията срещу Кавано

Сенаторът от Аляска Лиса Мъркауски, единствената републиканка, която бе против кандидатурата на Кавано, заяви, че се отказва от правото си да гласува, с което направи реверанс към поддръжника на Кавано Стив Дейнс от Монтана, който не можа да участва във вота заради сватбата на дъщеря си.

Само един член на опозиционната Демократическа партия гласува в подкрепа на обвинявания в сексуални посегателства 53-годишен магистрат, който отхвърля обвиненията като политически заговор, целящ да осуети номинацията му за Върховния съд, отбеляза ДПА.

Кандидат за Върховния съд на САЩ отрича обвинения в сексуално посегателство

Консервативният съдия, който служи в администрацията на президента Джордж У. Буш, се очаква да наклони рязко надясно везните във Върховния съд. Най-висшата американска съдебна инстанция се произнася върху конституционосъобразността на законите и е арбитър по най-трънливите въпроси в американското общество (право на аборт, смътни присъди, огнестрелни оръжия, хомосексуални бракове, опазване на околната среда).
 

Gulliver/Getty Images


Вчерашното гласуване, което бе председателствано от вицепрезидента Майк Пенс, бе прекъснато за кратко, когато протестиращи се промъкнаха на балкона в залата на Сената и започнаха да крещят "срам за вас".

Трета жена обвинява кандидат за върховен съдия на САЩ в сексуални посегателства

Кавано е вторият кандидат на президента Тръмп, който бива одобрен за Върховния съд, за радост на консервативните избиратели, които можеше да се разбунтуват срещу ръководството на Републиканската партия, ако номинацията му се бе провалила, отбелязва АП.
 

Gulliver/Getty Images



Демократите, от своя страна, се надяват, че вчерашното гласуване, организирано точно месец преди изборите, на които ще се реши кой ще контролира Камарата на представителите и Сената, ще подтикне гневни жени и либерали да се явят пред урните и да гласуват масово за тях.
БТА