/ БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп отново потвърди пълната си подкрепа на издигнатия от него кандидат за съдия във Върховния съд Брет Кавано, определяйки представянето му на изслушването в сенатската Комисия по правосъдие като много силно, предаде Ройтерс.
 
Брет Кавано отрече пред Сената обвиненията в сексуални посегателства

"Съдия Кавано показа на Америка защо именно съм го предложил за поста. Представянето му беше силно, честно и убедително", заяви Тръмп в Twitter.

"Използваната от демократите стратегия "открий и унищожи" е позорна, а тази процедура беше пълен срам и опит за забавяне, възпрепятстване и съпротива. Сенатът трябва да гласува!", реагира президентът минути след края на драматичното изслушване.

Трета жена обвинява кандидат за върховен съдия на САЩ в сексуални посегателства

Първата подала оплакване срещу Брет Кавано беше 51-годишната преподавателка по психология Кристин Блейзи Форд. Тя твърди, че 53-годишният съдия извършил сексуално посегателство срещу нея на купон в началото на 80-те.
 

Gulliver/Getty Images


Съдебната комисия на Сената, която разглежда кандидатурата на Кавано, призова и двамата на изслушване. Адвокатът на Блейзи Форд обаче каза, че тя не може да участва на изслушването, но е готова да даде показания при условие, че изслушването бъде "справедливо" и "сигурността й бъде гарантирана".

След това още две жени отправиха обвинения към Кавано за сексуално насилие. Кандидатът за съдия във Върховния съд отрече категорично обвиненията и обяви, че започва медийна контраатака в своя защита.
 

Gulliver/Getty Images


Кандидат за Върховния съд на САЩ отрича обвинения в сексуално посегателство

Брет Кавано отрече категорично пред сенатската Комисия по правосъдие да е извършвал някога сексуално посегателство и заяви, че няма да се поддаде на сплашвания и да се оттегли.

Той говори пред комисията в присъствието на съпругата си, веднага след преподавателката по психология в университета в Пало Алто, Калифорния, Кристин Блази Форд, която го обвини в посегателство преди 35 години, когато били гимназисти.
БТА