Хилари Клинтън избра специален съветник за Персийския залив
Хилари Клинтън избра специален съветник за Персийския залив / снимкa: БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън назначи дипломата Денис Рос за специален съветник за Персийския залив и Югозападна Азия, съобщи говорителят на Държавния департамент Робърт Уд, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Това е район, в който Америка води две войни и е изправена пред предизвикателството на продължаващи конфликти и тероризъм, необходимостта от икономическо развитие и укрепване на демокрацията и върховенството на закона, отбеляза Уд.

   

Рос, който е ветеран от арабско-израелските преговори при управлението на Бил Клинтън, ще бъде съветник както за Иран, така и за Близкоизточния район. Трябва да се стремим към изграждане на подкрепа за американските цели и политика, добави говорителят.

   

Денис Рос е поредният изявен дипломатически съветник или пратеник, назначен от Хилари Клинтън или президента Обама след бившия сенатор Джордж Мичъл, който от миналия месец е специален пратеник за Близкия изток, специалният пратеник за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук и Стивън Бозуърт, обявен миналата седмица от г-жа Клинтън за специален пратеник на шестстранните преговори за ядреното разоръжаване на Северна Корея, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Понастоящем Рос е съветник във вашингтонския Институт за близкоизточна политика. Той бе основна фигура в израелско-палестинския мирен процес както при управлението на Джордж Буш старши, така и при Бил Клинтън.