Хеликоптер на петролна компания се разби в Норвегия
Хеликоптер на петролна компания се разби в Норвегия / БГНЕС

Хеликоптер с около 15 души на борда падна край западните брегове на Норвегия, предадоха световните агенции.

Районът, в който е паднала машината, е западно от град Берген, втория по големина град в страната. Там е интензивен хеликоптерният трафик между сушата и петролни офшорни платформи, припомня Ройтерс.

Противоречиви са данните за точния брой на хората в хеликоптера. По последни данни в хеликоптера е имало 13 пътници и двама души персонал. Няма обаче признаци за оцелели, посочват световните агенции.

Вече са открити няколко трупа. Спасителните и издирвателните операции продължават с надеждата все пак да бъдат открити оцелели.

Машината, модел "Юрокоптър И Си 225 Супер пума" се е връщала от петролната платформа Б в Гълфакс - едно от най-големите петролни находища край бреговете на Норвегия. Машината е трябвало да кацне в град Берген. Тя е паднала във водата на 40 км западно от града.

Според очевидци машината е започнала да пада стремително с въртеливо движение и след това се е чула мощна експлозия. Части от хеликоптера са били намерени в морето, а други на островче, край което е паднал хеликоптерът. Корпусът на машината се намира сега на 5-7 м под водата и на 20-ина метра от сушата.

Хеликоптерът е превозвал персонал на норвежката петролна компания Статойл. Машината е производство на хеликоптерното подразделение на Еърбъс и компанията й оператор е била Си Ей Си Хеликоптър сървис.

След трагедията компанията Статойл временно спря всички хеликоптери от същия тип, с които превозва персонала си.

 

Източник: БТА