/ Guliver/Getty Images
Хавай твърди, че указът може да се отрази негативно на университетите в щата
Американският щат Хавай оспори пред съда новия указ на президента на САЩ Доналд Тръмп за имиграцията, с който се забранява влизането в страната на граждани на шест държави с предимно мюсюлманско население, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тръмп подписа нов миграционен указ, в него не фигурира Ирак

Щатът заяви, че новият указ нарушава Конституцията на страната и поиска от хавайски федерален съдия да издаде временно разпореждане за спиране на действието на подписания в понеделник документ. Решението на съдията ще важи за цялата страна.

Отказаха достъп до САЩ на номиниран за "Оскар" режисьор

По-рано съдия Дерик Уотсън взе решение за допускане на иска на щата срещу президентския указ. Той заяви, че щатът може да ревизира първоначалния си иск срещу първия указ, подписан през януари. Първото заседание е насрочено за 15 март, ден преди влизането в сила на новия указ.

Това е първият съдебен иск срещу ревизирания указ на Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Американците подкрепят имиграционния указ на Тръмп

Хавай твърди, че указът може да се отрази негативно на университетите в щата, които може да срещнат затруднения в набирането на студенти и служители. Освен това икономиката на щата ще бъде засегната от указа, смятат хавайските представители. В представените пред съда документи се цитират съобщения, че пътуващите до САЩ са намалели рязко след действията на Тръмп.
БТА