Хамид Карзай осъди убийството на 16-има афганистански цивилни
Хамид Карзай осъди убийството на 16-има афганистански цивилни / снимки: Reuters, архив

Президентът на Афганистан Хамид Карзай осъди избиването на 16 афганистански цивилни от американски войник в южната провинция Кандахар, което определи като „предумишлено убийство” и поиска обяснения от САЩ, предадоха световните агенции. Сред жертвите има девет деца и три жени, уточни президентството в изявление.

„Късно снощи един американски войник влезе в домове в Баланди Пул, в района Зангабад на окръг Панджуаи и уби 16 цивилни, сред които девет деца и три жени, и рани пет души. Правителството многократно е осъждало операции, които са представени като война срещу терора и причиняват цивилни жертви. Когато обаче афганистанци са убити целенасочено от американски сили, това е предумишлено убийство и непростимо деяние”, се казва в изявлението.

В окръг Панджуаи е изпратена делегация, която да разследва обстоятелствата около тези убийства, се казва в текста. Висш представител на министерството на отбраната на САЩ заяви, че министърът Лион Панета е „дълбоко натъжен от случилото се и следи отблизо съобщенията за ставащото в Афганистан”.

Държавният департамент също поднесе извинения. „САЩ изразяват най-искрени съболезнования на семействата, засегнати от стрелбата тази сутрин. Това насилие, извършено срещу нашите афганистански приятели, ни изпълва с тъга”, заяви говорителка на Държавния департамент, цитирана от АФП.

Представители на НАТО също се извиниха. „Искам да изразя дълбокото си съжаление и потрес от действията на член на коалиционните сили в провинция Кандахар. Не мога да обясня мотивацията за тези безсърдечни деяния, но те по никакъв начин не са били част от разрешена от ИСАФ военна дейност”, се казва в изявление на заместник-командващия силите на НАТО в Афганистан ИСАФ генерал Ейдриън Брадшо.

Говорителят на НАТО Джъстин Брокоф съобщи, че един американски военнослужещ е задържан в натовска база като предполагаемия извършител. Пострадалите са евакуирани в медицински обекти на НАТО, допълва БТА.

Според местни жители нападението е станало в 3.00 ч. след полунощ местно време в три къщи от две съседни села на окръг Панджуаи - Алкозаи и Баланди, които са на около 500 метра от американска военна база. 12 от убитите са от Баланди, заяви земеделецът Самад Хан, който е изгубил всички 11 членове на семейството си, включително жени и деца. Хан бил извън селото в момента на нападението. Когато се върнал, той намерил близките си застреляни и изгорени. Убит е и един негов съсед, заяви той.

Хамид Карзай осъди убийството на 16има афганистански цивилни
netinfo


Фотограф на АП е видял 15 тела между двете села. Някои от тях били изгорени, а други - покрити с одеяла. Има съобщения за протести в окръг Панджауи. Посолството на САЩ в Кабул отправи предупреждение до медиите за възможни антиамерикански действия и призова към бдителност пътуващите в провинция Кандахар американски граждани.

Нападението е катастрофа за НАТО и войските й, които все по-често стават жертва на „приятелска стрелба” от афганистански войници, които обучават. Това влошава доверието между двете страни. Шестима американски военни бяха застреляни от афганистанските си колеги между 23 февруари и 1 март, след изгарянето на бройки от Корана в американската военна база Баграм. То бе последвано от изключително бурни антиамерикански протести, при които бяха убити 30 души, а 200 бяха ранени, отбелязва АФП.