/ ThinkStock/Getty Images
Преди десет години Хала Шиха напуска бляскавата филмова индустрия, за да възприеме по-религиозен начин на живот. Тя започва да носи традиционното мюсюлманско покривало за глава хиджаб и широки дрехи с дълги ръкави. След това египетската филмова звезда се появява публично с още по-консервативно покривало за лице, тоест никаб. Ислямистите ликуваха заради нейното решение, както правеха щом други знаменитости поемаха по подобен път. Сега обаче, след като тя реши да поднови актьорската си кариера и свали хиджаба, вече няма празненства.

Получилият голямо обществено внимание рязък завой на 39-годишната актриса този месец незабавно породи буря в социалните медии, печата и телевизионни токшоута - либерали възхваляват хода й като проява на лична свобода, а ислямистите скърбят заради нейния избор.

В Дания глобиха жена, носила хиджаб на обществено място

Предвид факта, че статутът на жените е един от най-обсъжданите аспекти на исляма в Египет, въпросът за това как те се появяват публично изисква специално внимание. Шиха, която често играе мечтателни, романтични роли, се опитва да се дистанцира от понякога острия спор за решението й да свали хиджаба и да започне по-светски начин на живот.

Още една европейска страна готви забрана за носене на бурки

"Никога не съм искала да оскърбя или обидя някого", каза тя в телефонно интервю за Асошиейтед прес. "Това че съм свалила своя хиджаб, не означава, че съм против него. Съвсем не", каза тя. "Все пак това е лично решение и мой избор. Аз съм актриса и не искам да бъда въвличана в политически конфликти", обясни Шиха. Тя се позова на "лични причини" за решенията си - както за отказа от актьорството отначало, така и за възобновяването на кариерата - но не сподели какви са те.

Едно нейно видео, пуснато наскоро в "Инстаграм", обаче може да бъде възприето по-зле от ислямистите. На него тя, сияеща в широка усмивка, казва на фризьор в салон за красота: "Дойдох тук малко да променя цвета на косата си. Надявам се, че ще мине добре. Сигурна съм, че това ще бъде изненада".

Жените с бурки ще показват лицата си при проверка в автобусите в Дания

Според своя баща и сестра си Шиха съвсем наскоро си е направила профил в "Инстаграм" и вече има 149 хиляди последователи. На нито една от снимките тя не носи хиджаб.

След нейното решение ислямисти заявяват, че Шиха е разочаровала жените и момичетата, които са гледали на нея като на пример за подражание. "Имаше много момичета, които й вярваха като на добродетелна сестра", каза крайно консервативният проповедник Самех Адел-Хамид в токшоу по частна телевизия.

Други ислямисти изглежда изразиха скептицизъм за нейното решение. Шиха обаче каза пред АП, че не е поддържала връзки с ислямистки групи, когато е приемала религиозния начин на живот. Хадиджа Хайрат еш Шатер, дъщеря на хвърлен в затвора лидер на "Мюсюлмански братя", публикува във "Фейсбук" дълго послание, в което призовава Шиха - "моята сродна душа" - да покаже, че всичко това не е истина и да се появи публично отново забулена. "Слуховете, че си свалила хиджаба, ме пронизаха днес като с тъп нож", написа тя.

Проповедникът Мохамед ес Сауи, друг краен консерватор, т. е. салафит, публикува свое видео как облян в сълзи и с треперещ глас умолява Шиха да се откаже. Той се стреми също да омаловажи нейното решение, като го назовава "временно отклонение" и го приписва на "светските съблазни".

Осъдиха на затвор иранка, протестирала срещу носенето на хиджаб

За разлика от тях изтъкнатият филмов критик Тарек ас Шенауи я поздравява за проявената смелост пред лицето на, по думите му, една "трудно общество".
БТА