/ Thinkstock/Getty Images
Хакерите атакували сървърите на германското правителство и откраднали протокола от консултациите на Европейския съюз и Великобритания за Брекзит, а също така документи от преговорите на ЕС с Украйна и Беларус, съобщава „Шпигел Онлайн“, цитирани от БГНЕС.
 
По информация на изданието хакерите са откраднали 6 документа.

След Брекзит: Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет
 
Уточнява се, че първо са откраднали материалите за Брекзит, а атаката срещу сървъра с документите за Украйна и Беларус е била осъществена под контрола на правоохранителните органи, които съзнателно не са блокирали достъпа до тези документи, тъй като в тях не е имало секретна информация.
 
В края на февруари стана известно за внедряването на кибершпиони в сървъра на министерствата на външните работи и отбраната. Тогава пострада правителствената мрежа Бон-Берлин, която се смята за добре защитена. Хакването било извършено в края на 2016 г., а открито в края на 2017 г. Германия научила за проблема благодарение на помощта на партньорска служба за сигурност.

Лондон иска по-дълъг преходен период след Брекзит
 
Специалистите обвиняват за проникването хакерската група Turla, известна също така под името Snake. Германските власти твърдят, че тя работи с руските служби за сигурност.
 
„Шпигел Онлайн“ съобщава и за нова хакерска атака в Германия – този път срещу Федералната административна служба, която е на подчинение на министерството на вътрешните работи.
 
В резултат на това на 8 март е била изключена намиращата се в тестови стадий подробна система за отчет на личните данни на пътуващите със самолети. Тя трябваше да бъде въведена в съответствие с директивите на ЕС за борбата с тероризма.

Великобритания няма да разполага с преходен срок, ако няма общо споразумение в преговорите с Брюксел
БГНЕС