/ iStock/Getty Images
Гръцкото правителство предоставя подкрепа за отварянето на хотелите, защото много от хотелиерите се колебаят да ги отворят все още, пише местно издание.

Вчера правителството обяви удължаване на мерките за субсидиране на временно прекратените трудови договори и за финансиране на осигуровките, плащани от работодателя.

Освен това сезонно заетите лица ще могат от 1 юни да се включат в програма, която ще покрива всичките им социални осигуровки в продължение на 6 месеца и ще субсидира нетната им заплата с 200 евро.

Мерките имат за цел да стимулират туристическия сектор, защото много хотелиери все още се колебаят да отворят хотелите си, доколкото резервациите за май и юни още са слаби. Със затворени хотели остават блокирани и резервациите, тоест получава се омагьосан кръг, който правителството иска да прекъсне колкото се може по-скоро.

Икономическото издание "Нафтемборики" пише, че британските туристически фактори оказват натиск върху правителството на Обединеното кралство да включи Гърция в "зеления списък" на задграничните дестинации. Същевременно се наблюдава увеличен интерес и от САЩ след съобщението от ЕС, че е възможно на ваксинираните американци да бъде разрешено да пътуват.

Солунският вестник "Типос Тесалоникис" съобщава, че днес премиерът Кириакос Мицотакис ще бъде в Солун, където ще присъства на церемония на Фрапорт Гърция по повод завършването на инвестиционната програма в размер от 440 милиона евро в 14 регионални летища в страната. 
БТА