Губернаторът на Орегон забрани смъртните присъди в щата до края на мандата си
Губернаторът на Орегон забрани смъртните присъди в щата до края на мандата си / снимка: Reuters, архив

Губернаторът на Орегон Джон Кицхабър обяви, че до края на мандата му в щата няма да бъдат изпълнявани повече смъртни присъди, с което всъщност Орегон се присъедини към останалите щати, в които смъртна присъда е премахната, предаде Франс прес.

По този повод Кицхабър даде отсрочка на осъден на смърт затворник, чиято присъда трябваше да бъде изпълнена следващия месец, изтъквайки, че докато той е на губернаторския пост, осъденият няма да бъде екзекутиран.

Кицхабър, който е одобрявал екзекуции през 1996 и 1997 г., обясни, че смята сегашната система за несправедлива, тъй като за едно и също престъпление осъжда някои престъпници на доживотен затвор, а на други издава смъртна присъда, предава БТА. Не смятам, че екзекуциите ни донесоха повече сигурност, отбеляза той, изразявайки съжаление за предишните си решения: "Това бяха най-болезнените и мъчителни решения, които е трябвало да вземам като губернатор. Премислял съм ги хиляди пъти през изминалите 14 години".

Време е Орегон да възприеме нов подход. Отказвам повече да участвам в тази компрометирана и несправедлива система, заяви Кицхабър, окачествявайки най-тежкото наказание като морално погрешно.

Все по-малко американски щати прибягват до смъртно наказание. Щатът Илинойс го премахна миналата година от юридическия си арсенал, последван от Ню Джърси и Ню Мексико. Смъртната присъда все още фигурира в правната система на 34 щата, но само 12 от тях са го използвали през 2010 г., сочат данните на правозащитната организация Център за информация за смъртната присъда.

Миналата година са извършени 46 екзекуции, което е наполовина по-малко, отколкото преди 10 години. Произнесените смъртни присъди са били 110 - една трета от броя им в началото на 90-те години на миналия век.