/ iStock/Getty Images
Парламентът на Гърция прие късно снощи закон за образованието, който открива пътя за създаване на специални полицейски подразделения за охрана на висшите училища от анархисти, предаде ТАСС.

За закона гласуваха 166 депутати от управляващата десноцентристка партия "Нова демокрация" и от дясната опозиционна партия "Елиники лиси" ("Гръцко решение"). Против бяха 132 депутати от всички други опозиционни сили.

Законът въвежда промени в правилата за прием в университетите и създава специални полицейски части, които ще действат в университетските обекти.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис подчерта, че законът ще помогне за възстановяване на нормалния живот и свобода в сферата на висшето образование, благодарение на интегрирана система за предотвратяване на нарушения и преодоляването на насилието и беззаконията в университетите.

Полицейските сили ще са на пряко подчинение на ректорите или зам.-ректорите. Те ще контролират нормалната работа и поддържането на инфраструктурата на висшите училища.

Мицотакис подчерта, че законът включва и изключително необходим елемент - контрол на входовете на висшите училища, за да спре превръщането на студентските аудитории в свърталища на маргинали и да не бъдат повече използвани помещения на държавните университети за незаконна продажба на стоки.

Така университетите ще затворят врати за насилието и ще отворят врати за свободата, обобщи премиерът.

Законът предвижда също промени в системата за прием във висшите учебни заведения, ограничаване на срока за дипломиране и внася много други промени.
БТА