/ iStock/Getty Images
Грузинската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протест на жители на планински регион срещу строителството на ВЕЦ, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Близо 300 жители на Панкиското дефиле се събраха близо до селището Биркиани, за да протестират срещу планираната електроцентрала, която според тях може да навреди на околната среда и да ги принуди да напуснат домовете си. Някои хвърляха камъни по полицаите, съобщи местната телевизия "Рустави-2".

Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО

Телевизионни кадри показаха няколко граждани с леки наранявания от гумени куршуми. Пострадали са и няколко полицаи, допълва телевизията.

ТАСС съобщава на най-малко 27 ранени след сблъсъка. Сред тях са 12 местни жители и 15 представители на силите на реда, уточни представител на грузинската полиция.

По данни на грузински медии за Панкиското дефиле заминава националният омбудсман Нино Ломджария, а в района вече са редица членове на правителството. Готовност да се включи в успокояването на ситуацията е изразила и президентката Саломе Зурабишвили.

Задържаха двама трафиканти на радиоактивен уран в Грузия

Грузинските власти се опитват да започнат строителството на ВЕЦ "Хадори 3" от март 2018 година. Заради протестите на местните жители обаче проектът се отлага многократно. Планира се електроцентралата да бъде построена на река Алазани, да бъде с мощност 5,4 мегавата и годишно производство 27,5 милиона киловатчаса.
БТА