/ iStock/Getty Images
Жителите на Юсуфели скоро ще се преместят в новите си домове и магазини, тъй като североизточният турски град ще бъде залят от водите на новопостроен язовир и водноелектрическа централа. Всъщност Юсуфели се премества за седми път в историята си, въпреки че вече няма живи хора, които да помнят последното преместване, разказва в. „Дейли Сабах“.

Целият град, намиращ се в провинция Артвин, и седем села в близост до него се преместват на ново, по-високо място. От 20 юли властите издават актове за собственост на стотици хора и процесът ще продължи до 18 септември. Новият град се състои от повече от 2600 жилища, 317 предприятия за жителите на Юсуфели и 520 къщи и пет магазина за жителите на седемте села. Досега 2161 семейства от Юсуфели са получили жилищата си, а на други 196 семейства от селата са предадени новите им домове.

Местният жител Неджметтин Ташкън, който вече е получил новия си дом, казва, че се чувства тъжен, но се надява, че новият град ще бъде добър за местните. "Тук оставяме спомените си", каза той пред Анадолската агенция. "Те ще бъдат потопени".
 
Разположен в делтата на река Чорух, Юсуфели е преименуван през десетилетията и центърът му е преместен по време на османската епоха и първите години на Република Турция. През 1950 г. градът получава днешния си статут на квартал на Артвин, а центърът е преместен на сегашното му място.

Язовирната стена, която ще задържа водата след пълното преместване на Юсуфели, ще носи 82,2 млн. долара (1,5 млрд. лири) годишно на турската икономика.

Височината на язовирната стена е 275 метра, което се равнява на 100-етажна сграда. Водноелектрическата централа ще генерира до 540 мегавата електроенергия, когато започне да работи с пълен капацитет през следващата година. Централата ще произвежда около 1,9 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, според бившия министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли. С пускането на този ВЕЦ в експлоатация капацитетът за производство на електроенергия от водноелектрически централи в Турция ще се увеличи с два процента, посочва „Дейли Сабах“.
БТА