Готова е програмата на ЕС за три председателства
Готова е програмата на ЕС за три председателства / netinfo

Програмата на следващите три председателства на Европейския съюз е готова и скоро ще бъде раздадена на страните-членки. Това съобщи вчера португалският държавен секретар по европейските въпроси Мануел Лобу Антуниш, цитиран от Франс прес.

Германия, Португалия и Словения, които ще поемат последователно ротационното председателство на ЕС за по шест месеца от 1 януари догодина, решиха през юни тази година да предложат обща програма за следващата година и половина. Тя ще бъде представена официално през декември.

Конкретно за португалското председателство Антуниш отбеляза, че програмата предвижда приемане за първи път на стратегически курс по въпроса за имиграцията. Той ще съдържа три акцента - контрол на границите, подкрепа на емигрантските държави и обща политика на интеграция.

Програмата на португалското председателство ще бъде фокусирана и върху приетата на Европейския съвет в Лисабон през 2000 г. стратегия, с която съюзът си постави за цел неговата икономика да стане най-конкурентната и най-динамичната в света

до 2010 г. Португалското председателство ще работи за засилване на отношенията между ЕС и Африка и ще обърне специално внимание на връзките с Русия и на новата европейска политика по морските въпроси, добави Антуниш.