Горски пожар унищожи хангари и самолети във военна база край Москва
Горски пожар унищожи хангари и самолети във военна база край Москва / снимка: Reuters

13 хангара заедно със самолетите в тях и голямо количество оборудване са били унищожени от горски пожар във военна база в Подмосковието, съобщи Ройтерс, като се позова на разпространено днес съобщение на руската федерална прокуратура.

По-рано днес интернет сайтът lifenews.ru съобщи, че при пожара във военната база са били напълно унищожени 200 бойни самолета, уточнява БТА. Това съобщение бе официално отхвърлено като невярно от говорител на министерството на извънредните ситуации.

Междувременно излезе информация, че в районите в Русия, където има горски пожари, предстои да бъде повишена степента на извънредно положение. Според източници от правителството на Московската област губернаторът Борис Громов скоро ще подпише заповед, с която ще се забрани на гражданите да влизат в горски масиви. Властите на областта нееднократно се обръщаха към гражданите да не ходят в горите, даже и там да няма огнища на пожари. По данни на федералното министерство на извънредните ситуации повечето от пожарите възникват вследствие на човешка небрежност: незагасени огньове или цигари, изхвърлени бутилки, които действат като лупа под слънчевите лъчи и др.

Главното управление на милицията в Нижнигородската област предложи да бъде забранена продажбата на алкохол в районите, пострадали от пожари, за да се снизи вероятността от престъпления. Предлага се и да се ограничи влизането на транспортни средства в секторите с пожари и достъпа до горящи населени места. 

Във Вискунския район на Нижнигородската област е най-голямото по площ огнище на горски пожар в европейска Русия - там горят над 500 000 хектара гори, загиналите са повече от 40 души и са унищожени над 1200 жилища.