/ ThinkStock/Getty Images
Какво ще кажете, ако вместо ходене до аптеката, си набавите необходимото лекарство с разходка из местния зеленчуков пазар.

Изследователи от Великобритания са измислили начин да превърнат доматите в евтин източник на лекарството за Паркинсон, Леводопа, или L-DOPA, съобщава „Стъди Файндс“.

Изглежда, че генетично модифицираните храни за създаване на понякога скъпи лекарства, могат да помогнат на учените да лекуват повече пациенти в региони, където фармацевтичните лекарства са трудни за набавяне.

Екип от „John Innes Center“ казва, че доматите могат да служат като естествен източник на Леводопа. Химично синтезирани версии на лекарството на Паркинсон могат да причинят на пациентите странични ефекти като гадене и поведенчески усложнения. Изследователите са избрали домати, тъй като те са широко култивирана култура, чието производство дори може да се увеличи, за да отговори на търсенето на естествена Леводопа.

Какво представлява Леводопа?

Леводопа е аминокиселина и предшественик на допамина. Лекарите я използват, за да помогнат на хората да компенсират загубата на допамин поради болестта на Паркинсон. Изследователите казват, че Леводопа се е превърнала в златен стандарт за лечение на пациентите с Паркинсон от създаването си през 1967 г. Световната здравна организация също го смята за едно от основните лекарства в света.

Изследванията сочат, че болестта на Паркинсон е нарастващ проблем в развиващите се страни, където много пациенти не могат да си позволят цената на закупуването на синтетична Леводопа. Досега само няколко растения съдържат забележими количества молекули Леводопа и те са предимно в семена.

Превръщането на доматите в боец срещу Паркинсон

Изследването установява, че Леводопа идва от тирозин, аминокиселина, която е част от много храни. Изследователите вмъкват ген за кодиране на тирозиназа, ензим, който използва тирозин за изграждане на молекули, включително Леводопа. Процедурата повишава нивото на Леводопа, създадено в плодовата част на растението домат. Резултатите сочат за производство на дори по-големи количества от аминокиселината, отколкото чрез модифициране на цялото растение. Учените са успели да създадат 150 mg Леводопа на килограм домати. Британският екип сега се стреми да създаде процес, при който Леводопа може да бъде извлечена от плодовете и пречистена до естествено фармацевтично лекарство.

„Идеята е да можете да отглеждате домати с относително малка инфраструктура. Като ГМО (генетично модифицирани организми) бихте могли да ги отглеждате в парници, контролирани среди с много тесни мрежи, така че няма да имате полен, който да избяга чрез насекоми“, казва в съобщение за медиите професор Кати Мартин. „Тогава можете да се ограничите в относително ниска цена. Местната индустрия може да приготви L-DOPA от домати, защото е разтворима. Може да се създаде пречистен продукт сравнително нискотехнологичен, който да се доставя на местно ниво."

Доматите – по-добри от боба

Изследването добавя, че кафявият боб е бил най-изследваният източник на Леводопа до въпросната работа с доматите. Семената му съдържат до 10% Леводопа. Проблемът е, че растенията са покрити с бодливи косми, които могат да предизвикат алергични реакции по време на процеса на прибиране на реколтата. Самите зърна също могат да повишат нивата на триптамин, което води до халюцинации при пациенти с болестта на Паркинсон.

„Това е поредната демонстрация на домата като силна възможност за синтетична биология. Освен това има изненадващи благоприятни ефекти, включително подобряване на срока на годност и повишени нива на аминокиселини, които можем да изследваме“, казва първият автор на изследването д-р Дарио Брейтел.
Паркинсон е прогресивно неврологично разстройство, което уврежда движението, причинява скованост и загуба на равновесие. Честите симптоми включват треперене в ръцете и неясна реч, която се влошава с възрастта. Понастоящем няма лечение за болестта. 
БГНЕС