Глобалното затопляне заплашва туризма в Калифорния
Глобалното затопляне заплашва туризма в Калифорния / снимка: Reuters, архив

Промените в климата и вдигането на нивото на водата в моретата и океаните може да струва стотици милиони долари на калифорнийските балнеокомплекси, сочи наскоро направено изследване, цитирано от АФП.

Бурите и ерозията ще стеснят плажните ивици през следващите 100 години, намалявайки пространството за фауната, както и за туризма.

Калифорния, която е известна с плажовете си, ще трябва да се заеме с решаване на проблема сериозно, твърдят авторите на проучването. "Бреговете на Калифорния имат екологично, икономическо и социално значение. Ерозията, която се очаква да се засилва през следващия век, заплашва екосистемата, намалява капацитета на крайбрежието да устоява на бурите и ограничава курортните дейности", се казва в изследването, цитирано от БГНЕС.

Хората имат нужда от пространство, за да се забавляват. Като се губи от площта на плажовете, се губи и туризмът, казва професорът по икономика в университета в Сан Франциско Филип Кинг, който е сред авторите на изследването. То сочи няколко сценария за повишаване на нивото на водите до 2100 г. - 1 метър, 1,40 м. и дори 2 м.

Например известният курорт Винъс Бийч може да търпи загуби до 440 млн. долара от приходи от туризъм, ако нивото на океана се покачи с 1,40м. За курорта Малибу тези загуби се изчисляват на 500 млн. долара.