/ ThinkStock/Getty Images
Средните температури в света ще се повишат следващата година, но без да отбелязват нови рекорди, благодарение на охлаждащия ефект на явлението Ла Ниня в Тихия океан, съобщи Националната метеорологична служба на Великобритания, цитирана от Ройтерс.

Климатолог: Вероятно предстоящата зима ще е по-мека
 
Покачването на средната температура в световен мащаб през 2018 г. ще бъде между 0,88 градуса Целзий и 1,12 градуса Целзий над дългосрочната средна стойност от 14,3 градуса Целзий в периода 1981-2010 г.
 
"2018 г. ще бъде много гореща в света, но е малко вероятно да надмине скорошния рекорд, поставен през 2016 г.", каза проф. Адам Склейф.
 
Природните феномени, които остават загадка и до днес (ВИДЕО)

Миналия месец Световната метеорологична организация към ООН обяви, че настоящата година е сред трите най-горещи, откакто се водят наблюдения за времето и климата, като е с малко по-ниски температури от 2016 г.
 
"През 2018 г. глобалните температури ще останат високи, но явлението Ла Ниня обуславя средните температури да бъдат около 0,1 градуса Целзий по-ниски, отколкото без съществуването му", добави изследователят Дъг Смит.

Климатолози обявиха коя година е била рекордно топла (СНИМКИ)
 
От Националната метеорологична служба на Великобритания казаха, че 16 от 17-те най-топли регистрирани години са след 2000 г.
БТА