/ ThinkStock/Getty Images
Огромен айсберг се е насочил към о-в Южна Джорждия в Южния Атлантически океан и ако се блъсне в него може, да опустоши дивите му обитатели, сред които има пингвини, тюлени, албатроси, предаде Ройтерс.

Учени от седмици наблюдават как се движи айсбергът, който е голям почти колкото острова. През юли 2017 г. той се откъсна от Антарктическия полуостров.

Антарктическият полуостров е едно от местата, които се затоплят най-бързо в света. На 9 февруари тази година там беше регистрирана температура от 20,75 градуса. Затоплянето предизвиква опасения сред специалистите за покачване на морското ниво по целия свят.

Откриха ледник край Антарктида, който се топи бързо

О-в Южна Джорджия е британска задморска територия под Южна Америка. Гигантският айсберг A68a е може да се блъсне в него след дни, седмици, или да го отмине
. Движението на айсберга се ускорява и забавя в зависимост от теченията по пътя, каза Джерейнт Тарлинг от Британския антарктически институт, който участва в проследяването му. Теченията около острова са сложни и е възможно да няма сблъсък.

Самолет на британските военновъздушни сили засне айсберга. На снимките ясно се вижда колко огромен е той. Размерът му е 4200 кв. км. Повърхността му е прорязана от тунели и пукнатини. Край него плуват и по-малки късове.

Ако айсбергът се блъсне в острова, ще премаже животните. Ако заседне, ще блокира пътя на пингвините и тюлените към океана и те няма да могат да изхранят малките си.

Той ще пречи и на патрулиращите кораби. 
БТА