Газопроводът "Северен поток-2" няма да бъде пуснат в експлоатация през следващите месеци или години, каза Фридрих Мерц, лидер на германския Християндемократически съюз.

"Не мисля, че тръбопроводът ще бъде пуснат в експлоатация през следващите месеци или дори години... Мисля, че временното спиране ще продължи доста дълго", каза политикът по радио Deutschlandfunk.

ЕК: Спирането на "Северен поток 2" не следва да повлияе на цените на газа

В сряда Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на оператора на руския газопровод "Северен поток-2" AG и на неговия главен изпълнителен директор Матиас Варниг, се посочва в изявление на американското ведомство. Освен това Министерството на финансите на САЩ публикува генерален лиценз, с който нарежда всички сделки с Nord Stream 2 AG да бъдат прекратени до 2 март 2022 г.

По-рано Германската федерална мрежова агенция спря сертифицирането на "Северен поток-2", като документът, по който се провеждаше процедурата, беше оттеглен от германското правителство.

Байдън разпореди да се наложат санкции на компанията оператор на „Северен поток 2“

Документът се изготвя от Министерството на енергетиката и в него се оценява дали договореният проект вреди на сигурността на енергийните доставки. Както обясни министърът на икономиката Роберт Хабек, геополитическата ситуация и ситуацията на пазара на газ през последните седмици са наложили преоценка. Тръбопроводът няма да бъде сертифициран, докато тази оценка не бъде завършена или ако тя е отрицателна.

БГНЕС