Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / БГНЕС
Германски круизен кораб, блокиран, след като 41 души пасажери и екипаж са се заразили с коронавируса, отказа да напусне щата Западна Австралия и с това създаде сериозни главоболия на щатските власти, предаде ДПА. Круизният лайнер "Артания" от миналата седмица е акостирал в пристанището Фримантъл, южно от Пърт.

Днес премиерът на щата Западна Австралия Марк Макгауън изрази силно разочарование, поиска корабът "колкото може по-скоро" да отплава и призова федералното правителство на Австралия да се намеси за уреждане на спора. "Бих призовал Австралийските сили за гранична охрана да накарат кораба да отплава. Той трябва да се върне в Германия", заяви Макгауън на пресконференция в Пърт.

Тръмп призова властите във Флорида да разрешат акостирането на холандски круизен кораб

"Ако корабът трябва да бъде почистен, добре, почистете го и после продължавайте пътя си. Ако се нуждаят от предпазни средства, дайте им ги. Но махнете този кораб колкото може по-скоро", каза той.

В неделя общо 844 видимо здрави пасажери и членове на екипажа бяха превозени със самолети до Германия от летището в Пърт с помощта на австралийските гранични власти и германското правителство.

Общо 41 пътници и членове на екипажа на "Артания" са настанени в австралийски болници за лечение на COVID-19, някои в критично състояние. Още 16 души - съпрузи, роднини или придружители на болните - от кораба също остават в Австралия.

По график "Артания" трябва да напусне пристанището на Фримантъл в петък, но изглежда екипажът е заявил на граничната охрана, че иска да остане още две седмици и е поискал корабът да бъде цялостно почистен.

Положителни са тестовете за коронавирус на 45 от пътниците на круизен кораб в Египет

Премиерът на щата заяви, че не иска "Артания" "да се превръща в потенциален магнит за други кораби", защото му е било позволено да остане. Преди това властите казаха пред ДПА, че на кораба няма повече пътници, а само 479 души екипаж.

Днес обаче Макгауън заяви, че на борда все пак има и десетина пътници, за които очевидно е научил едва днес. Някои от тях не се чувстват добре и са слаби, за да пътуват. "Ако искат да останат на борда и после да отплават с кораба, няма проблем от моя страна. Ако слязат на брега под карантина и бъдат превозени към родината си със самолети, това също е възможно решение", добави щатският премиер и призова Канбера да уреди ситуацията "колкото се може по-скоро".
 


Говорител на австралийското вътрешно министерство, което отговаря за охраната на границите на Австралия, заяви, че 12 пасажери, които в неделя не са били в състояние да летят, ще слязат днес на брега.

"Федералното правителство на Австралия продължава да работи с щатското правителство на Западна Австралия за това "Артания" да напусне австралийските териториални води веднага, щом това е практически възможно и разумно", заяви говорителят пред ДПА.

Главният прокурор на Австралия Крисчън Портър заяви пред "Сикс пи ар", радио от Пърт, че не може да каже със сигурност защо корабът е поискал да остане до средата на април, но вероятно причината е, че някои от хората на борда са в "недобро" състояние. Портър заяви, че Австралия има "хуманитарното задължение" да гарантира, че те са здрави, преди да отплават обратно за Германия.

Щатският здравен министър Роджър Кук заяви, че властите възнамеряват скоро да почистят "Артания".
БТА