/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова властите във Флорида да разрешат акостирането на холандски круизен кораб, който е блокиран в Атлантическия океан заради плъзнала зараза от коронавирус на борда, предаде Ройтерс.

Китай и Русия изпратиха медицинско оборудване на САЩ

Губернаторът на Флорида Рон Десантис отказва да допусне кораба. "Не можем да позволим хора, които дори не са жители на щата, да бъдат стоварени в Южна Флорида и да използват важни ресурси", каза той в понеделник в ефира на "Фокс нюз", имайки предвид болниците в щата. Според него най-доброто решение е да бъдат изпратени лекари на борда.

"Те умират на този кораб", каза вчера Тръмп на пресконференция в Белия дом. "Ще направя каквото е редно не само за нас, но и за човечеството", добави той. Президентът на компанията "Холанд Америка", собственик на два кораба, превозващи четирима мъртви и десетки хора със симптоми на COVID-19, предупреди, че ситуацията ще се влоши, ако не им се осигури пристанище, предаде Франс прес.

Броят на заразените по света с COVID-19 приближава 750 000 души

"Четирима пътници вече починаха и се боя, че още животи са изложени на опасност"
, написа Орландо Ашфорд в отворено писмо, публикувано в местния вестник "Сън сентинел".

По думите му, 76 пътници и 117 членове на екипажа на кораба "Зандам" имат подобни на грип симптоми. Близо две трети от пътниците му - след като преминаха медицински тестове - бяха преместени на "Ротердам", друг кораб на същата компания. И двата плавателни съда са се насочили към Флорида. 
БТА