/ Gulliver/Getty Images
"Автомобилната среща на върха" с участието на високопоставени представители на германското правителство, включително канцлера Ангела Меркел, и представители на автомобилната индустрия на страната във вторник се превърна главно в разговор за климатичните цели и данни без конкретни резултати, съобщава ДПА.

Президентката на германската Асоциация на автомобилната индустрия (ААИ) Хилдегард Мюлер поиска многобройните различни мерки за защита на климата да бъдат координирани с индустрията, за да може икономиката да си позволи трансформацията.

Германия удължава COVID мерките, ще има ограничения и за великденските празници

"Компаниите са изправени пред най-голямата трансформация в историята на автомобилната индустрия и ние искаме тя да бъде успешна"
, каза Мюлер на срещата. Тя отправи предупреждение срещу "скритата" забрана на двигателите с вътрешно горене и заяви, че Европейската комисия трябва да представи подробен план за зарядна инфраструктура в цяла Европа, ако иска да затегне ограниченията върху емисиите от въглероден диоксид за леките и някои лекотоварни автомобили.

Меркел провежда редовни срещи с автомобилните производители от края на 2019 г. като част от фокуса на правителството си върху дигиталните технологии, които позволяват автоматизирано и свързано управление.

Но тези политически амбиции за устойчиво и високотехнологично производство се сблъскват със суровата икономическа действителност в сектора, който понесе удар от затварянето заради коронавируса. Търсенето също спадна по време на пандемията.

Според доклад, е съставена ескпертна комисия за планиран "бъдещ фонд за автомобилната индустрия", за който ще бъдат отпуснати около 1 милиард евро. Комисията трябва до лятото да изготви препоръки за използването на финансирането.
БТА