/ БТА
Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции на Германия се очаква да засилят натиска върху неваксинираните и същевременно да облекчат здравните мерки срещу разпространението на COVID-19 за имунизираните и преболедувалите, предаде ДПА. Канцлерът и провинциалните премиери вероятно ще отправят призив към неваксинираните да помогнат в борбата с пандемията, която в последните месеци набра нова сила в резултат на разпространението на силно заразния вариант Делта.

И Австрия обяви, че ще слага трета игла на ваксината срещу COVID-19

Новите ходове идват на фона на заплаха от четвърта вълна на заразата и още един локдаун в момент, когато Германия се готви да гласува на 26 септември.
По данни на Института по вирусология "Роберт Кох", за последното денонощие в Германия са отчетени 2480 нови случая на заразяване.

Очаква се на съвместното заседание канцлерът и регионалните правителствени ръководители да възнаградят възлизащите на около 55 процента от населението хора със завършена ваксинация и преболедувалите около 3,7 млн. души с облекчаване през следващите месеци на здравните мерки за тях, като например при изискванията за тестване, се казва в съответния документ, изготвен от канцлерството.

За заразяване с варианта Делта е необходимо десет пъти по-малко количество вирусни частици

Освен това от октомври правителствата на провинциите възнамеряват да спрат да осигуряват безплатни тестове и да принудят неваксинираните сами да си ги плащат, ако искат да изпълнят изискванията за тестване, за да участват в обществения живот.

Само хора, които не могат да бъдат ваксинирани като бременни жени, подрастващи и деца, ще бъдат изключени от новите правила.
БТА