Федералният канцлер Олаф Шолц обяви, че Германия щателно разследва изтеклия аудиозапис на армейски офицери, които обсъждат секретни материали относно войната в Украйна, предаде Франс прес.

„Това е много сериозен въпрос и затова сега е обект на много внимателно, много задълбочено и много бързо разследване“, заяви Шолц по време на посещението си в Рим.

По-рано германски депутати поискаха разяснения след публикуването на предполагаем запис от брифинг в Бундесвера от руска медия, в който очевидно се обсъждат въпроси от чувствително естество, свързани с Украйна, предаде ДПА.

"Ако това се окаже вярно, то ще бъде изключително проблематичен инцидент", каза председателят на парламентарната комисия за надзор в Бундестага Константин фон Ноц пред германската медийна група Редакционнецсверк Дойчланд (RND).

30-минутния аудиозапис бе излъчен в петък от главната редакторка на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян, по повод на който германските депутати са обезпокоени, че може да е бил подслушан.

В аудиозаписа се чува как висши офицери от военновъздушните сили на Германия обсъждат теоретичната възможност Украйна да използва германски крилати ракети "Таурус".

Германското министерство на отбраната сега разследва дали е възможно да са били подслушани поверителни съобщения, съобщи ДПА, като се позова на говорител на ведомството.

Предполагаемото обсъждане в Бундесвера включва подробности относно дебатите за предоставяне на германски ракети "Таурус" на Украйна, както и потенциално скандално изявление по отношение на други западни съюзници.

Обменът на мнения, който се чува на аудиозаписа, засяга въпроса дали крилатите ракети "Таурус" теоретично биха могли технически да имат капацитет да унищожат построения от Русия мост към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

В аудиозаписа се споменава също, че британците имат "няколко души на място" във връзка с разполагането на техните крилати ракети "Сторм шадоу", доставени в Украйна. Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Светослав Танчев, Петя Гергова/БТА