Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Германия е конфискувала три танкера за втечнен природен газ на "Газпром", тъй като Европа е изправена пред енергийна криза, съобщи 24 часа, позовавайки се на "Маркет инсайдер".

Dynagas LNG Partners съобщи, че контролът на Германия над корабите ще продължи „за неопределен период от време“. Два от корабите, "Амур" и "Об", бяха наети от "Газпром" до 2028 г. Третият кораб, "Чиста енергия", до 2026 г.

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят на германска регулаторна агенция призова в неделя своите сънародници да пестят енергия и да се подготвят за зимата, когато потреблението ще нарасне, предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Председателят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер прикани собствениците на къщи и апартаменти да проверят газовите си бойлери и радиатори и да ги настроят така, че максимално да пестят енергия. "Поддръжката може да намали консумацията на газ с 10-15 процента", каза той пред Медийната група Функе.

Мюлер смята, че хората трябва да използват 12-те седмици, които имат, преди да дойде студеното време, за да се подготвят. Необходимо е семействата още отсега да обсъдят дали във всички стаи да се поддържат обичайните за зимата температури или в някои стаи може да е и малко по-студено, каза той.

Призивът бе отправен, след като миналия месец Русия намали подаването на газ за Германия, Италия, Австрия, Чехия и Словакия, а страните от ЕС бързат да попълнят запасите си от горива, използвани за производство на електричество, за захранване на индустрията и отопление на жилищата през зимата, отбелязва АП. "Газпром" обяснява намаленото подаване по газопровода "Северен поток-1" с технически проблем. Руската компания казва, че нейно оборудване, което се ремонтира в Канада, е блокирано там вследствие на западните санкции срещу Русия, наложени заради войната й в Украйна.

Йенс Керстан от провинциалното правителство на Хамбург изрази пред вестник "Велт ам зонтаг" загриженост от ситуацията и не изключи възможността, ако се стигне до недостиг на газ,  да се наложи да бъде ограничено подаването на топла вода за населението. "При извънредни ситуации с остър недостиг на газ топла вода ще може да се осигурява само в определени часове на деня", каза Керстан.
24 часа/БТА