Гей организация съди генерал заради изказване за клането в Сребреница
Гей организация съди генерал заради изказване за клането в Сребреница / снимкa: БГНЕС

Организация за защита на правата на холандските хомосексуалисти ще заведе дело срещу американския генерал от резерва Джон Шийън заради твърденията му, че гейове в редиците на холандските миротворци са виновни за клането в Сребреница през юли 1995 г., в което загинаха близо 8000 души, предаде Франс прес.

"Ще поискаме правосъдието да застави генерала да оттегли думите си. Настояваме той самият да даде пресконференция, на която да каже, че се отказва от позицията си", се казва в изявление на правозащитната организация "Розова армия".

Правозащитниците искат да съдят Шийън във федерален съд в американския щат Калифорния. Те твърдят, че лесно ще съберат сумата от 250 000 долара, необходима за покриване на разходите по делото, пише БТА. До него може да се стигне, ако 7  хомосексуалисти, служещи в холандската армия, обявят, че са обидени от изказванията на генерала на изслушване в американския Сенат миналия четвъртък. Тогава Шийън каза, че заради присъствието на гейове холандската армия не е реагирала адекватно в Сребреница и не е предотврати най-големия геноцид в Европа след Втората световна война. Холандското правителство категорично отхвърли тези твърдения.