Г-8 осъдиха насилието след изборите в Иран
Г-8 осъдиха насилието след изборите в Иран / снимка: БГНЕС

Лидерите на осемте най-развити индустриални страни (Г-8) призоваха Иран да уреди ситуацията в страна чрез "демократичен диалог и зачитайки правата на човека", предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на общата декларация приета от световните лидери, събрали се в италианския град Л'Акула.
   
Те заявяват, че са сериозно обезпокоени от събитията в Иран. Като потвърждават, че напълно уважават неговия суверенитет, лидерите от Г-8 заявяват, че не приемат започналото след изборите насилие, в резултат на което са загинали ирански граждани.
   
В декларацията се осъждат неоправданите арести на журналисти в Иран, както и изказванията на президента Махмуд Ахмадинеджад, в които той отрича Холокоста, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че отстъпвайки на руския натиск, лидерите на Г-8 не приеха отделна декларация за Иран, а включиха становището си за случващото се там в общия документ, в който се изразява също така позицията на групата за Северна Корея, Афганистан, Близкия изток и Пакистан.
   
На пресконференция след вчерашните разговори френският президент Никола Саркози заяви, че на срещата в Л'Акуила е било решено да се даде шанс на преговорите с Иран за ядрената му програма до септември, предадоха Франс прес и Ройтерс. Въпросът с Иран ще бъде отново обсъден на срещата на Г-20, която ще се състои на 24 и 25 септември в Питсбърг, САЩ. Ако дотогава няма напредък, ще трябва да вземем решения, каза Саркози.
   
Той призова за незабавно освобождаване на Клотилд Рес, 23-годишната французойка, преподавателка по френски в един от иранските университети, която е била задържана на 1 юли на летището в Техеран, на път за Франция и обвинена в шпионаж.

Президентът на САЩ Барак Обама планира да организира догодина през март във Вашингтон среща на високо равнище за ядрената сигурност, предаде Асошиейтед прес.
   
Новината съобщи на срещата на Г-8 Марк Липърт, заместник-съветникът на президента по въпросите на националната сигурност. По думите му Обама е уведомил лидерите от Г-8 за намерението си да организира такъв форум. Американският президент смята, че ядреният тероризъм е най-непосредствената заплаха за американската сигурност и иска да повдигне на срещата въпроси като борбата с търговията на черно с радиоактивни материали, засичането и прехващането на такива материали. Другата седмица, когато се завърне във Вашингтон, Обама ще изпрати лични писма, за да покани лидерите на 25-30 страни, които би искал да участват в срещата, каза Липърт, съобщава БТА.
   
В общата си декларация, приета вчера на срещата на високо равнище на Г-8, ръководителите на най-развитите индустриални страни подкрепиха призивите на президента на САЩ за свят без ядрени оръжия, предаде ДПА. "Всички ние сме решени да се стремим към един по-сигурен за всички свят и за създаване на условия за свят без ядрени оръжия, в съответствие с целите на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, се казва в документа.