Френските журналисти се завърнаха в Париж със самолета на Саркози
Френските журналисти се завърнаха в Париж със самолета на Саркози / netinfo

Самолетът на френския президент Никола Саркози с тримата френски журналисти, обвинени в Чад по случая с хуманитарната организация "Убежището на Зое", се приземи на военно летище край Париж, предаде Франс прес.

След неочаквана тричасова визита в Чад Саркози се завърна в Европа с тримата журналисти и четири испански стюардеси, които остави в родината им при междинно кацане в Мадрид.

Седмината са обвинени от властите в Чад в "отвличане на непълнолетни", "измама" и "съучастничество", но бяха освободени по разпореждане на чадски съдия малко преди пристигането на Саркози в Нджамена.

Същите обвинения са повдигнати и срещу други десет европейци - шестима доброволци от френската хуманитарна организация, трима испанци - пилот, втори пилот и стюард от самолета, който трябваше да откара децата във Франция и белгийски пилот, както и четирима граждани на Чад. Те бяха арестувани и хвърлени в затвор в столицата Нджамена след провалената операция на "Убежището на Зое" на 25 октомври в чадския град Абеше. Организацията искаше да отведе във Франция 103 деца от размирната суданска провинция Дарфур, представени като сирачета.

На съвместна пресконференция в Нджамена с чадския президент Идрид Деби Итно, Саркози заяви, че има доверие в съдебната система на Чад, но предпочита френските граждани да бъдат съдени във френски съдилища, съобщи Ройтерс.