Френски прокурор призова за дело срещу Кристин Лагард
Френски прокурор призова за дело срещу Кристин Лагард / Guliver/Getty Images

Френски прокурор призова изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард да бъде изправена пред съда заради участието й в дело, в рамките на което държавата изплаща голяма сума на френския бизнесмен Бернар Тапие през 2008 г. По това време Лагард заема поста финансов министър на Франция.

Прокурорът препоръча съдът да отхвърли обжалването на Лагард срещу предишно съдебно решение от декември, според което тя трябва да бъде изправена пред съда по обвинения в небрежност. Официалното решение трябва да бъде обявено на 22 юли.

Ако решението за дело срещу Лагард бъде прието, тя ще бъде съдена в специален съд, който разглежда дела, засягащи действащи министри.

Ще съдят Кристин Лагард

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г. по обвинения в проявена небрежност в рамките на мащабен скандал, в който бизнесменът Тапие обвини друга банка в измама при продажбата на компанията "Адидас" през 90-те.

Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро. Тя отрича обвиненията срещу нея, посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози.

През 2008 г. тя разпорежда да бъде проведен арбитраж в спора между Тапие и банката "Credit Lyonnais", част от която е собственост на държавата. В резултат на арбитража Тапие получава 404 млн. евро, изплатена му от държавна институция.
Тапие трябва да върне сумата до февруари 2015 г.

Източник: БГНЕС