Файненшъл таймс: Трудно лято на политически пазарлъци в България
Файненшъл таймс: Трудно лято на политически пазарлъци в България / cнимкa: Sofia Photo Agency

България, най-бедната страна в Европейския съюз, я очаква безплодно лято на политически пазарлъци, което може да означава още тази година да има нови избори. Това би удължило ефекта от рецесията и може да застраши сегашния режим на валутен борд, в който е страната, пише днес влиятелният в деловите среди британски вестник "Файненшъл таймс".

Вестникът представя на читателите си резултатите от най-новите социологически
проучвания на "Галъп", показващи, че ГЕРБ ще получи най-много гласове, но не достатъчно за пълно мнозинство. Цитирано е мнението на Кънчо Стойчев от "Галъп", че при това положение единственият вариант е коалиционно правителство, но че няма да може да се постигне стабилна формула чрез групиране единствено в лявото или в дясното пространство, посочва БТА.

Ако след изборите се стигне до задънена улица и това продължи прекалено дълго, процесът на вземане на решения ще бъде блокиран за няколко месеца, отбелязва "Файненшъл таймс" и цитира мнението на Весела Чернева, директор на българското представителство на Европейския съвет за външна политика, че за страната ни едва ли може да има по-лош момент за политическа безизходица.