/ iStock/Getty Images
Ограниченията, свързани с разпространението на коронавирус в света, принудиха Европейската аерокосмическа корпорация Airbus да намали производството на пътнически самолети с една трета. Компанията публикува изявление в сряда на своя уебсайт.

Еърбъс обмисля да ограничи производството на самолети серия А320

"Намалението на производството в сравнение с периода преди коронавируса е приблизително една трета", се казва в изявлението. Бяха установени нови стандарти за самолети от семействата A320, A330 и A350 и възлизаха съответно на 40, 2 и 6 на месец.

Според документа, през първото тримесечие Airbus е получил поръчка за 290 търговски самолета и е доставил 122. Други 60 бяха произведени през тримесечието, но не бяха доставени, което „отразява исканията на клиентите за отлагане на доставките, както и влиянието на други фактори, свързани с пандемията COVID- 19".

"Въздействието на пандемията е безпрецедентно. В Airbus защитата на хората и подпомагането на борбата с коронавируса са нашите основни приоритети в момента", казва главният изпълнителен директор Гийом Фори.

В изявлението се казва също, че корпорацията активно подкрепя развитието и доставката на медицинско оборудване, включително маски за лице и вентилатори. 
БГНЕС