Европейските лидери приеха споразумение с отстъпки към Ирландия
Европейските лидери приеха споразумение с отстъпки към Ирландия / снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха споразумение, в което правят отстъпки на Ирландия в замяна на нейното обещание до 1 ноември 2009 г. да организира втори референдум за Договора от Лисабон. Това съобщи Франс прес, като се позова на люксембургския външен министър Жан Аселборн.

Европейският съвет приключи разискванията за Лисабонския договор, потвърди пред журналисти в Брюксел полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дъблин обеща да свика нов референдум по договора преди края на мандата на сегашната Европейска комисия, който приключва на 1 ноември 2009 г. В замяна на това партньорите в ЕС се ангажират Ирландия да получи гаранции за запазване на своя военен неутралитет и данъчна автономия, както и по чувствителни за обществото теми като правата на работещите и забраната на абортите.

Една от най-важните отстъпки обаче е, че при ратифициране на Лисабонския договор Ирландия ще продължи да има комисар в ЕК. В този случай 27-те ще се откажат от реформа, която предвиждаше от 2014 г. да бъде отменен принципът всяка срана членка да има комисар в Еврокомисията.

Някои страни (най-вече Холандия, Белгия и Люксембург) приеха този компромис с известни резерви, тъй като за мнозина реформата бе смятана за емблематична в името на ефикасността на изпълнителната власт на съюза, който не след дълго вероятно ще обединява над 30 държави.

За Ирландия се намери решение, но трябва да внимаваме какво ще се случи с Европейската комисия, която вече няма да бъде инструментът за европейската интеграция, каза Аселборн. Компетенциите в Комисията ще се размият, а това може да се окаже доста опасно за малките и средноголемите държави, каквато е и Ирландия, добави той. Разбирам, че на ирландците им трябва нещо осезаемо, което да им позволи да кажат: "ние се борихме и ще запазим комисаря си", но последствията могат да бъдат отрицателни, подчерта Аселборн.