Европейският парламент разисква извънредно Брекзит
Европейският парламент разисква извънредно Брекзит / Guliver/Getty Images
Европейският парламент разисква извънредно Брекзит
88016
Европейският парламент разисква извънредно Брекзит
Европейският парламент разисква извънредно Брекзит
  • Европейският парламент разисква извънредно Брекзит
  • Европейският парламент разисква извънредно Брекзит

На извънредна пленарна сесия Европейският парламент ще разисква резултата от референдума във Великобритания и последствията от него. Ще се проведе и среща на върха на страните от ЕС, в чийто фокус ще е изцяло темата за Брекзит. Очаква се британският премиер Дейвид Камерън да информира лидерите, че Великобритания се отказва от председателството си на Съвета на ЕС. Това ще засегне пряко България, защото ще доведе до изтегляне на нашето председателство с половин година по-рано.

S&P понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Евродепутатите се събират в 11 часа българско време, за да обсъдят и гласуват резолюция относно провелия се референдум във Великобритания, на който мнозинството се обяви за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Основните послания на резолюцията са, че преговорите трябва да започнат възможно най-скоро и да се водят внимателно, за да не се нанесат щети на двустранните отношения, както и че ЕС трябва да бъде сериозно реформиран, след като референдумът във Великобритания разкри редица проблеми в него.

Юнкер и Камерън имали "учтив и приятелски разговор"

Веднага след заседанието на ЕП се очаква и среща на върха, в чийто фокус ще е изцяло темата за Брекзит. Очаква се в първия ден британският премиер Дейвид Камерън да обясни пред европейските лидери какво и защо се е случило и какво следва, а на втория ден да бъде помолен да напусне, докато останалите разсъждават върху последиците за Общността от решението на страната му.

Очаква се също Камерън да информира лидерите, че Великобритания се отказва от председателството си на Съвета на ЕС, което е в периода юли-декември 2017 г. Ако това стане, българското председателство ще се изтегли с половин година по-рано и вместо през юни 2018, ще започне още през януари.

Ще ни трябват ли визи за Великобритания?

Висши официални представители на ЕС вече многократно призоваха Великобритания за бързо излизане от блока, за да се избегне период на несигурност за останалите 27 страни-членки.

В петък след резултатите от референдума премиерът Дейвид Камерън обяви, че подава оставка през октомври, когато е партийният конгрес на консерваторите, и че оставя на приемника си да договори Брекзита с другите страни от ЕС.

Съгласно член 50 от Лисабонския договор, който досега никога не е бил използван, за да задвижи излизането си от ЕС, Великобритания трябва да уведоми за това свое намерение Съвета на ЕС, съставен от държавните и правителствени ръководители на съюза. След това напускащата страна и членките на ЕС имат срок от две години да договорят условията по излизането.