Юнкер и Камерън имали учтив и приятелски разговор
Юнкер и Камерън имали учтив и приятелски разговор / Guliver/Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Дейвид Камерън са имали "учтив и приятелски" телефонен разговор в петък, съобщи на пресконференция говорител на комисията.

Бурните отношения на Великобритания с ЕС

По неговите думи в разговора Камерън "благодарил за приноса на комисията в навечерието на референдума", довел до решение за напускането на ЕС от Великобритания. ЕК не е свикала референдума, последиците са за онези, които го свикаха, коментира говорителят в отговор на въпрос дали Юнкер ще подаде оставка.

Камерън ще се оттегли от поста премиер на Великобритания (ВИДЕО)

Очакваме бързо уведомление по чл. 50 от договора за ЕС и няма да има преговори за бъдещите отношения между Общността и Лондон без това уведомление, допълни говорителят. Той отбеляза, че във вторник Юнкер и Камерън отново ще се срещнат, като преди това председателят на ЕК ще направи обръщение пред Европейския парламент.

Юнкер иска старт на преговорите за напускането на Великобритания веднага

За днес е насрочена среща на Юнкер с американския държавен секретар Джон Кери, съобщи той. Довечера председателят на ЕК ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с украинския президент Петро Порошенко.

Британският еврокомисар Джонатан Хил подаде оставка

По повод оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил говорителят коментира, че това е лично решение, което прави чест на "джентълмена" Хил. Говорителят потвърди, че Хил е подал оставка с писмо до Юнкер, както и че Юнкер е настоявал той да не прави това.

Източник: БТА