Британският министър-председател Дейвид Камерън каза, че ще подаде оставка до октомври, след като британците пренебрегнаха призива му за оставане в Европейския съюз и гласуваха за излизане от общността, предаде Ройтерс. "Не мисля, че би било правилно да бъда капитанът, който води нашата страна към следващото й местоназначение", заяви Камерън пред репортери.

Борис Джонсън е фаворит да наследи Камерън на премиерския пост

"Волята на британския народ е указание, което трябва да бъде изпълнено", каза той пред своята канцелария на "Даунинг стрийт" 10.

"Мисля, че страната се нуждае от ново ръководство, което да я води в тази посока", заяви Камерън.

Британците решиха: Великобритания напуска ЕС

Премиерът, който едва сдържаше сълзите си, не представи подробен график, но посочи, че Великобритания би трябвало да има нов лидер до годишната конференция на неговата Консервативна партия през октомври.

"Това не е леко решение за мен, но наистина вярвам, че е в национален интерес да има период на стабилност, а после да дойде новото ръководство", заяви той.

По думите му правителството ще се събере на заседание в понеделник. Камерън каза, че ще присъства на Европейския съвет следващата седмица. Според него новият министър-председател би трябвало да вземе решението кога да се задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне процесът на напускане на ЕС.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Камерън заяви, че преговорите за излизане на Великобритания от общността би трябвало да започнат при управлението на новия министър-председател. Премиерът каза, че иска да увери британците, които живеят в Европа, и европейците, които живеят във Великобритания, че няма да има незабавна промяна.

Дейвид Камерън беше основната фигура в кампанията за оставането на Великобритания в ЕС, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултата, на който Камерън се надяваше.

Брекзит е и в Twitter (СНИМКИ/ВИДЕО)

По окончателни данни британците са гласували за напускане на ЕС с 52 срещу 48 на сто (17,41 милиона гласове за излизане от общността срещу 16,14 милиона за по-нататъшна евроинтеграция).Категорично в подкрепа на „Брекзит" гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза.

По-рано днес  лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж заяви, че е "неприемливо" Камерън да запази премиерския пост и лидерството в консервативната партия, след като курсът му към запазване на еврочленството се е провалил.

Осемдесет и четири британски депутати от консервативната партия, включително участвали в кампанията за напускане на ЕС, изразиха намерение да посочат в обръщение към премиера Дейвид Камерън, че е "негов дълг" да остане на своя пост независимо от резултата на референдума, пише днес "Росийская газета".

Източник: БТА, БГНЕС