Съветът на ЕС съобщи, че днес е решил да удължи с шест месеца, до 31 юли, икономическите санкции срещу Руската федерация.

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските действия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи. Мерките включват ограничения в търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки. Те предвиждат забрана за внос или превоз по море на суров петрол и определени петролни изделия от

Русия към ЕС, изключване на няколко руски банки от международната разплащателна система SWIFT, спиране на излъчването на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии, се посочва в съобщението.

ЕС въведе различни санкции в отговор на действията на Русия в Украйна. Те включват ограничения върху икономическите отношения заради незаконното завземане на Крим и Севастопол, както и на областите Донецк и Луганск. Въведени са също санкции на множество руски граждани и организации, на които са наложени запор на имуществото и забрана за пътуване до ЕС.
Николай Желязков/БТА