Европейският комисар по въпросите на цифровите технологии Тиери Бретон призова шефа на китайската социална мрежа TikTok Шоу Дзи Чу да продължи да полага усилия за борба с дезинформацията, като същевременно приветства положителните развития по време на видеоконферентно интервю, предаде АФП.

През октомври Европейската комисия започна разследване на TikTok, както и на X и Meta (Facebook, Instagram), като поиска подробности за мерките, които те прилагат за борба с разпространението на "невярна информация" и "незаконно съдържание", след атаките на „Хамас“ срещу Израел.

От края на август в Европа се прилагат по-строги нови задължения към 19 много големи платформи, включително TikTok, като част от новото законодателство за цифровите услуги (DSA).

"През последните няколко месеца наблюдавахме промени в платформата TikTok, като бяха въведени нови функции за защита на потребителите и инвестиции в модерирането на съдържанието и сигурността", каза Бретон в изявление, публикувано след дискусия в понеделник между двамата служители.

Понастоящем Европейската комисия проучва "дали тези мерки са достатъчни, за да се гарантира спазването на DSA. Сега повече от всякога трябва да не пестим усилия, за да защитим нашите съграждани - особено децата и тийнейджърите - от незаконно съдържание и дезинформация", продължи той.

"Тази сутрин имахме добра среща с комисар Бретон", заяви Тео Бертрам, вицепрезидент на TikTok, отговарящ за обществената политика за Европа. "Окуражени сме от факта, че усилията ни не останаха незабелязани. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с Комисията по отношение на спазването на DSA", заяви той в Х.

TikTok, собственост на китайската група ByteDance, обяви в доклад, публикуван в края на октомври, че през септември доброволно е премахнала четири милиона видеоклипа, считани за незаконни или вредни в ЕС.

Платформата твърди, че само в Европейския съюз има 6 125 служители, които се занимават с модериране на съдържанието, от общо 40 000 души, които отговарят за защитата на потребителите ѝ в целия свят.

Шоу Зи Чу ще се срещне с европейския комисар по правосъдието Вера Йоурова и нейния колега по въпросите на конкуренцията Дидие Рейндерс на 7 ноември в Брюксел. Освен защитата на потребителите, те трябва да обсъдят предаването на лични данни и новите правила на ЕС срещу антиконкурентните практики, които ще се прилагат от март 2024 г.
БГНЕС